Ahojte, toto je môj prvý príspevok a zároveň taký môj verejný „coming out“. Cítim, že je čas urobiť konkrétny a definitívny krok. Ako sa hovorí, chcem ísť s kožou na trh, pretože verím, že pravda oslobodzuje.
Prečo som tu a prečo píšem
Môj príbeh s touto stránkou je starý ako stránka sama. Nedávno som si skontroloval svoj účet na webe “druhyrok.cz” a zistil som, že som sa registroval už v roku 2017, teda v čase, keď to tu celé začínalo. Je to zvláštne, ale túto stránku mi vtedy odporučila moja svokra. Nejak medzi rečou som sa jej zveril s problémom, ktorý riešim, a ona mi spomenula práve toto miesto.
Úprimne, vtedy som bol dosť sklamaný. Skoro nič nefungovalo, na fóre nikto nebol a celé to pôsobilo, že je to len v začiatkoch. Založil som si účet, párkrát som to skúsil, ale nevydržal som pri tom a postupne som na to zabudol.
Teraz, po takmer ôsmich rokoch, som to tu objavil znova a som v šoku – v dobrom slova zmysle. Som nesmierne vďačný za obrovské množstvo informácií, za to, že je to už preskúmaný fenomén aj z vedeckého pohľadu. Potvrdilo sa mi to, čo som vnútorne tušil už od svojich dvanástich rokov – že s p*rnografiou nie je niečo v poriadku. Už to nie je len o pár „fapstronautoch“, ako zaznelo v jednom videu v kurze, ale o tisíckach ľudí, ktorých príbehy a vedecké poznatky to dokazujú.
Aj keď mám dnes 40 rokov, stále som sa toho nebol schopný úplne zbaviť. A presne preto som tu. Albert Einstein povedal:
Definícia šialenstva je robiť tú istú vec znova a znova a očakávať iné výsledky.
Preto dnes robím niečo, čo som ešte nikdy neurobil – tento verejný príspevok. Chvíľu som rozmýšľal nad anonymitou, či použiť svoju bežnú prezývku. Nakoniec som zvolil svoju, som vo všeobecnosti za transparentnosť. Tento denník chcem brať ako svoj občasník a zapisovať si sem svoje pokroky a pocity tak často, ako to pôjde.
Môj príbeh: Kde sa to celé začalo
TRIGGER WARNING: Nasledujúci text obsahuje popisy sexuálnych zážitkov z detstva a prvého kontaktu s péčkom. Čítajte s ohľadom na vlastnú citlivosť.
Narodil som sa v roku 1985 v Košiciach. Svoju sexualitu som dlho nijak zvlášť neobjavoval, až kým sa to nestalo pomerne zvláštnym spôsobom.
Prvé objavy
Mal som asi šesť, možno osem rokov, presne si to už nepamätám. Na záchode som objavil paličku a z nejakého neznámeho dôvodu ma to lákalo k tomu, aby som si ju zaviedol do análneho otvoru. Znie to zvláštne, ale v tej dobe som to vôbec nemal spojené s erekciou, orgazmom alebo ejakuláciou. O týchto veciach som absolútne nič nevedel. Tie pocity však pre mňa boli príjemné a naplňujúce. V určitých intervaloch som sa k tejto činnosti vracal. Neviem prečo, ale bolo to tak. Análny stimul mi zostal dodnes a je pre mňa asi najtajnejší resp. najviac sa za to hanbím - ale kupodivu otvoril som aj túto tému pred nejakou dobou pred ženou.
Moji rodičia sa rozviedli, keď som mal asi 12 rokov, a celkovo som od nich nedostal žiadne vrelé uvedenie do sveta sexuality. Moje skúsenosti s hygienou či predkožkou boli skôr sprevádzané nepríjemnými zážitkami.
Kniha o puberte a tajomné CD
Jedného dňa mi mamka dala knižku o puberte. To bola v podstate celá moja sexuálna výchova. S chuťou som si ju ako správny pubertiak prečítal. Dodnes si pamätám jednu vetu, ktorá tam bola napísaná: že z masturbácie rastú chlpaté dlane. Vážne, v nejakej knihe to takto bolo! Dostal som sa tak k pojmom ako masturbácia, no hneď s negatívnym a odstrašujúcim podtónom, že sa stane niečo strašné.
Približne v tom istom čase sa mi od jej priateľa dostalo do rúk CD. Bol som počítačový nadšenec, mal som starý Didaktik Kompakt, programoval som a rodinu som zásoboval napálenou hudbou a programami. On mi dal CD s nejakými encyklopédiami a ďalšími vecami a s tajomným žmurknutím dodal, že je tam aj „tajná sekcia“.
Samozrejme, zvedavosť bola silnejšia. Otvoril som CD a v tajnej zložke boli obrázky vo formáte JPEG. V tej dobe nebolo bežné mať prehliadač obrázkov, pamätám si na nejaký ACDSee, ktorý bol vtedy najrýchlejší. Aj tak trvalo večnosť, kým sa jeden obrázok z CD vôbec načítal. A kvalita? Z dnešného pohľadu to malo rozlíšenie asi ako najlacnejší mobilný telefón.
Boli to explicitné obrázky. A aj vtedy platilo to isté – stále som to nemal spojené s masturbáciou alebo orgazmom. Dokonca si pamätám, ako sa na gymnáziu spolužiaci doberali a hovorili: „Opýtaj sa Evy, čo je to orgazmus, ona už to vie!“ Mne to prišlo ako nejaké nové, neznáme slovo. Je fascinujúce spomínať na dobu, keď som ten pojem ani nepoznal.
Podobne ako pri mojej skoršej „záchodovej skúsenosti“ ma tie obrázky priťahovali. Len som sa na ne pozeral a bolo to pre mňa magické – vidieť niečo, čo som bežne nikde vidieť nemohol. Spätne by som to nazval soft péčko. Nič extrémne, ale stačilo to na to, aby to úplne udržalo moju pozornosť.
Prepojenie s realitou a nástup internetu
Jedného dňa mi spolužiaci opísali, ako sa dá dosiahnuť orgazmus. Vzal som to ako návod. Vyskúšal som to a… ono sa to naozaj stalo. Spätne mi to príde úsmevné, aké to bolo mechanické. Od toho momentu som si túto novú skúsenosť začal spájať s obrázkami z onoho tajomného CD.
Potom prišiel internet. Našťastie to bol pomalý dial-up, takže ako zaznelo v kurze, staršie generácie mali možno výhodu. Stiahnuť jeden obrázok trvalo ešte dlhšie ako ho načítať z CD, o videu ani nehovoriac. Až s príchodom vysokorýchlostného internetu sa to zmenilo. Najskôr som sa zameriaval na domáci obsah, ktorého „tvrdosť“ bola pomerne mierna. Ďalší veľký skok nastal, keď som si kúpil prvý smartfón. Pamätám si, ako som sa už cielene tešil na to, že budem môcť byť pripojený na Wi-Fi a mať prístup kedykoľvek a kdekoľvek.
Vzťahy a snahy o zmenu
Manželku som stretol v roku 2002, dcéra sa nám narodila v roku 2009. Manželka o mojom probléme s péčkom vedela takmer od začiatku. Na začiatku sa cítila podvedená, presne tak, ako to mnohí opisujete vo svojich príbehoch. Neskôr mala obdobie, keď jej to bolo zdanlivo jedno a hovorila mi, nech si robím, čo chcem. Aj tak som však cítil, že v pozadí jej to nie je príjemné, a je to moja zodpovednosť.
Pokúšal som sa ju zapojiť ako podporu, zveroval som sa jej, ale spätne vidím, že to pre ňu bola len záťaž navyše a k finálnemu výsledku to aj tak nepomohlo. Zastávam skôr staromódnejší pohľad, že muž je zodpovedný za svoju ženu a deti, a mal by som si s týmto poradiť sám. Žena nesie zodpovednosť iba za deti.
Psychická diagnóza a súvislosti
Asi pred 15 rokmi mi bola diagnostikovaná psychiatrická diagnóza a niekoľkokrát som skončil v liečebni s ťažkými stavmi. Ako čerešničku na torte k problému s péčkom a diagnózou sme s psychiatričkou došli k záveru, že moje stavy môžu súvisieť práve s péčkom a masturbáciou. Používal som to ako kompenzáciu: na uvoľnenie stresu, na otupenie, keď toho bolo na mňa priveľa, alebo ako uspávanku.
Vypozoroval som na sebe nebezpečný cyklus. Keď tento „ventil“ nepustím dlhšiu dobu (kritických je asi 7 až 14 dní), hromadí sa vo mne energia, ktorá vedie k mánii. Cesta z tejto závislosti je pre mňa teda dvojsečná – na jednej strane sa teším na slobodu, na druhej mám mierny strach z toho, čo s tou nahromadenou mentálnou energiou urobím.
Moje nástroje a plán do budúcna
Počas rokov som vyskúšal viacero ciest. Chodil som na stretnutia Sex Addicts Anonymous (SAA), čítal som ich knižku, ale pripadal som si ako alkoholik a celé mi to prišlo veľmi divné a repetitívne. Našiel som aj skvelé anglické programy, napríklad „Overcoming P for Good“. Anglicky viem plynule, ale cítil som tam kultúrnu vzdialenosť, ktorá mi bránila sa s tým plne stotožniť.
Preto to skúšam tu.
Už roky pracujem s krízovým plánom, ktorý volám WRAP (Wellness Recovery Action Plan). Tento nástroj mi v rámci mojej diagnózy pomohol zo všetkého najviac. Teraz som si vytvoril jeho špeciálnu verziu: WRAP PE (P Edition). Zaujímavé je, že skratka PE môže znamenať aj P-Induced Erectile Dysfunction, čo mi príde ako pekná mnemotechnická pomôcka. Ak by bol záujem, rád sa o mustru tohto plánu podelím v ďalších príspevkoch.
Záver
Ďakujem, že ste dočítali až sem. Som vďačný za tento projekt, že ho tvoríte a že je podložený aj vedeckými poznatkami, nielen vierou. Mám v sebe zvláštne pocity, pretože toto som ešte nikdy neurobil. Neviem, čo ma čaká, ale idem do toho.
S láskou,
Jožo