Danielův exponovaný deník

Je leden 2026 a mám za sebou náročný rok. Vlastně musím říct, že to byl nejhorší, nejlepší, nejzajímavější a nejintenzivnější rok, který jsem kdy zažil.

V průběhu jednoho roku jsem se dostal z člověka, co je na psychickém dně, v člověka, co je konečně dost silný čelit svému drakovi, úhlavnímu nepříteli číslo jedna. Sedmihlavá saň, každá hlava má jinou tvář.

První je Fetiš. Fascinace jednou jedinou drobností - ve videích, na fotografiích, venku, v představách. V sexualizovaném tranzu sleduji jen jeden jediný detail na mužích. Jako kdyby bylo jejich tělo, jejich život a duše pouhým regálem pro jedno vytoužené zboží, pro které bych dal všechno co mám. A stejně pak zjistím, že je to jen trik a produkt je pouhá bezcenná cetka. Fetiš se mi projektuje do všech dalších oblastí, jako nechutná bažina mi obaluje celou mou sexualitu.

Druhá tvář je Pozorovatel. Jelikož jsem gay muž, vnímám svou abstinenci od podnětů jako o něco náročnější než u heterosexuálních mužů. Je možné, že tímto prohlášením uvedu některé další muže do rozpaků a potvrdím stereotyp o gayích, ale mějte se mnou a jinými gay muži pochopení. Člověk má mnoho představ, kterým musí každý den čelit a hledat, před čím to vlastně tímto chováním utíká, když má nemocnou sexualitu. Jsem exponován podnětům na záchodech, ve společných sprchách, saunách, bazénech, posilovnách a dalších veřejných místech, když jsou okolo mě nazí muži, nebo stačí pouze močení u pisoárů. Celý svět se najednou zúží na to, že přede mnou je nahý muž, začnu ho analyzovat, sledovat, přestanu se ovládat a narůstá ve mně pocit viny. Vina z objektivizace, že na ten okamžik přestanu vidět daného člověka jako plnohodnotnou lidskou bytost. Vidím ho jako maso.

Třetí tvář je Digitální karikatura. Nejsou to jen videa na internetu, jsou to roky vyšlapané neuronové cestičky vyšlapané v mozku, společně s mentálním archivem herců s jejich parametry mezi nohama, jejich filmovými studii, nejlepšími scénami, profesionální herci, amaterští herci, webové stránky se zdarma přístupem, kategorie různých fór, které přesně rezonují s mým fetišem, kde jsem strávil desítky a desítky hodin svajpováním po displeji na záchodě doma, pár metrů od milujícího partnera, v práci v kanceláři, na záchodě v kanceláři, v obchodních centrech na záchodě, na ulici, v tramvaji když nikdo nebyl kolem, u kamarádky doma. Jsme teprve u třetí hlavy a je mi z toho špatně. V hlavě mám tak představy lidí neúměrných velikostí, tvarů, nechutných praktik, hloupých výrazů při styku a falešných křiků.

Čtvrtá tvář jsou Seznamky. Je mi 25 let, mám za sebou minimálně 11 let aktivity na seznamovacích webech a aplikacích. Od ledna minulého roku jsou ode mě naštěstí daleko, ale jejich moc, svět anonymních těl a orgánů, záplava dopaminu a touha po novosti jsou drženy stále úzkou hrází před App Storem v mém iPhonu. Tolik stejných konverzací se stejným výsledkem. Všechno pořád dokola. Definice šílenství je to, když děláme pořád stejnou věc a očekáváme stejný výsledek. To řekl Einstein. Tak moc jsem si ubližoval, když jsem posílal své tělo za úplatu fotografie jiného člověka. Styk dostupný zdarma během 15 minut, to umí Grindr. Podvázení partnera během obědových pauz s muži, co bydlí v okolí mé kanceláře. Trvalo to vždy maximálně 20 minut. Zachránit vztah trvalo další rok - půlroční párovka, nekonečné rozhovory, bolest, lítost a pár nocí na gauči v obýváku. Trochu neúměrnou cenu jsem za to platil.

Pátá tvář jsou Tajnosti a lži. Loni jsem se obrátil na křesťanskou víru. Nejsem někdo, kdo by tu chtěl dělat misijní činnost, jen musím říct, že s vírou také přišla mnohem větší touha po pravdě. Začal jsem čelit pravdě uvnitř mě, která byla často také ošklivá, bolestivá, pohcující. Když se jednou dostala pravda na povrch, nemohl jsem ji už zavřít zpět do boxu a chodit okolo něj jako kdyby to nebyl ten obrovský slon uprostřed mé porcelánové mysli, co dřív nebo později stejně všechno rozmlátí. A je to dobře. Potřeboval jsem velký restart, dal jsem si na hubu. Musel jsem skoro zratit mého milujícího partnera, život, psychické zdraví, rodinné vazby, přátele a hlavně sebe. V minulosti jsem si lhal, že ty drogy, alkohol a cigarety nejsou zas tak velký problém. Když opak ale všechno vedlo k tomu, že vedly k rizikovemu sexuálnímu chování nebo k celovečerním seancím u obrazovky, kdy celý rituál jsem pod vlivem s absolutní přesností opakoval, musel jsem se vším přestat. Odbourat ale látkové závislosti se mi zdá jako nic oproti této sedmihlavé P-S-sani. Kdo ale ztratil všechno, najde svůj život. Život beze lží, v pravdě.

Šestá tvář je Trauma. Třeba se jednou ve svém deníku na tuto kapitolu zaměřím, ale prozatím toto téma, které si v sobě nosím už skoro 12 let, nechám jen pro své blízké. Ale vím, že je to část příběhu, která roztočila všechno, co tu píšu. Je zbytečně přemýšlet nad tím, že kdyby se to nestalo, možná bych nebyl tak náchylný na závislosti, možná bych videa a explicitní obsah na internetu odložil a věnoval se jiným věcem. To je ale teď jedno. Nebýt tohoto příběhu, nebyl bych tím, kým jsem teď. Je to součást velkého celku.

Sedmou tvář spíše vnímám jako semínko. Nedávno jsem měl sen. Byl jsem v supermarketu, kde mělo styk strašně moc lidí, kteří vypadali spíše jako karikatury, velké části těla, deformované obličeje, jako z modelíny. Já jsem ale šel k bazalkovému výhonku, co tam uprostřed té smrště čekal. Měl lidský obličej. Já ho vzal a vložil ho do chleba, on si úlevou vzdychl. Ten chleba jsem pak hodil do mléka a čekal, až ten klíček poroste. To je mé sexuální já, pc nikdy nemělo šanci se rozvinout. Od počátku puberty bombardované explicitním obsahem, stykem s nesprávnými lidmi, traumatem, nerealistickou představou o lidském těle, o lásce a o styku. Moje jediná představa o tom, jak má vypadat láska mezi dvěma muži, byla z explicitního obsahu. Takže teď ten klíček, co čeká dlouhá léta na světlo, beru ven, dávám mu živiny a klid.

Toto je můj den číslo jedna. Po mnoha různých pokusech v průběhu let se dnes cítím jako člověk připravený na nový začátek. Už nepotřebuji utíkat, postavím se tomu čelem. Mám okolo sebe podporující armádu podpory, co mě podrží, vím to. Ale zbytek je už na mě.

A v Tebe taky věřím, ať už jseš kdokoliv a kdekoliv se na své cestě nacházíš.

Daniel

6 Líbí se

Ahoj, silný příběh a děkuju za jeho sdílení. Držím ti palce a budu sledovat, jak se ti daří dále.

1 Líbí se

Ahoj Danieli, s tím co píšeš souzním, podobným uvědoměním jsem si prošel taktéž. Vše co zmiňuješ je určitě velký problém gay komunity, která tvoří nějaký obrázek zbytku společnosti. Věřím však, že tohle vnímání lze změnit a jsem přesvědčen, že existuje spousta queer lidí, kteří se vymykají všeobecnému vnímání a chování. Důležité je, že jsi si vše přiznal, označil to za problém a začínáš s tím pracovat. To je rozhodně krok správným směrem.

2 Líbí se

Ahoj Daniel, píšeš, že máš 25, mám síce odžitých rokov viac, ale v tvojom veku by som asi nevedel vytvoriť takto koherentný, zrozumiteľný a úprimné pomenovanie vecí ako sa majú. Obdivujem. Zdá sa, je je to skutočne dobrý základ. Moja prvá skúsenosť, keď som sa skutočne stretol s gay mužom, ktorý bol teda výrazne starší než ja bola keď som mal snáď 15? Zastavil ma na ulici, v noci. Bol som v „depke“ z nejakej holky tuším… Ten muž znel úprimne. Preto som hneď nezdrhol. Možno som sa vystavil riziku kto vie, ale vtedy som mal nejak chuť načúvať. A hovoril práve o stereotypoch, čo si o „nich“ ostatní myslia. A vtedy som získal iný pohľad. Otvorilo mi to oči aj týmto smerom. Do tej doby som vedel len o „kecoch z hospody/filmov“ alebo „definíciách zo školy“. Viem, že je v tom hĺbka a tvoje zdieľanie je toho dôkazom.

Držím palce, nám všetkým!

2 Líbí se

Byl večer a bylo ráno, den třetí. Moc děkuji všem, co mi pod můj první příspěvek napsali podporující zprávy, které mi udělaly velkou radost. Vnitřně jsem sice věděl, že na tomto fóru nebudou ostatní bojovníci a bojovnice psát nějaké předsudečné, nenávistné nebo jiné bolestivé zprávy, přesto pro mě bylo náročné takový příběh vyslat ven. Ještě se svým vlastním jménem a fotografií. Což byl ale přímý úmysl, tento deník je vědomě nazvaný “exponovaný”.

Chci ten můj vnitřní proces vyslat ven, nedržet ho ve své duši jako vězně. Každé divoké zvíře v kleci skáče, nabíhá proti mřížím, vzpírá se malému prostoru, kterému po nějakém čase navykne a přijme roli uvězněného. Ztratí svou energii, stane se závislým na umělé výživě, chřadne. Když je vyslané ven do divoké přírody na svobodu, stane se z něho nejistý tvor, opatrně našlapující ve stéblech trávy, otevírá se mu děsivá budoucnost bez umělé výživy, divočina bez jistého přísunu potravy. Zvíře pocítí touhu vrátit se do prostoru klece, do jistoty, do ohraničeného prostoru, kde na úkor svého chřadnutí nemusí vynakládat velké úsilí pro přežití. Pokud ale překoná tuto počáteční touhu vrátit se do zaběhlých kolejí, čeká ho svobodná cesta životem, plná nejistot, zakopnutí, zranění, dobrodružství, nespoutaného žití na svých vlastních nohách a duchaplného osudu ve svých vlastních rukách (nebo tlapách, pokud jsme stále u toho zvířete).

Hodně teď myslím na příběh Mojžíše, který vyvádí Izraelity z egyptského otroctví pod vládou faraona, co se začal bát rostoucí síly židovského národa. Začal se bát jejich samostatnosti, takže je nechal pod přísnou kontrolou v Egyptě pracovat jako otroky, ale s obrovskou daní, která by bez nějakého konání Izraelitů celý národ dřív nebo později vyhubila - nařídil smrt prvorozených chlapců. Faraon je nechtěl z otroctví pustit, přestože na něj Mojžíš naléhal. Takže Bůh seslal na Egypt deset egyptských ran, trestů, které měly donutit faraona lid propustit. Po devíti neúspěšných začátcích se desátý pokus vyvedl a Izraelité udělali nemožné - otevřelo se před nimi Rudé moře, které se za nimi zase uzavřelo. Dříve nepředstavitelný odchod z Egypta za nimi udělal tlustou čáru pomocí moře, kterou nešlo překročit zpět a lid se ocitl na poušti, kde 40 let bloudil. 40 let? Na mapě ta samotná cesta do Země zaslíbené odhadem vypadá maximálně na několik týdnů, ale lid ztrácel víru, reptal, že chce zpět do otroctví do Egypta, tam alespoň byla voda a bylo jídlo. Bez víry se v tomto osvobozujícím procesu točili v poušti dokola. Tak dlouho, že samotný Mojžíš Zemi zaslíbenou neviděl. Ale lid tam došel, nová generace, změněná zážitky jejího lidu, která si příběh odchodu z otroctví spolu s novými zákony, předpisy a návyky udržela mnohokrát ztracenou víru až do nového začátku.

Oba dva příběhy mají velmi podobnou myšlenku o svobodě, která se těžko získává, ale když už ji máme, mnohdy po dlouho snášeném otroctví je ta svoboda bolestivá, náročná, nepřehledná a komplikovaná. Je jednoduché se v ní ztratit. Vím, že teď zažívám začátek, kdy se za mnou teprve zavřelo Rudé moře, otevřela se moje dlouho snášená klec a já jsem teď jednou nohou na začátku pouště. Jsem plný euforie, nadšení z nově nabyté svobody, mám velké uvědomění. Je teď asi jen na mně, jak poctivě budu následovat své nové přikázání, zákony a jak silnou budu mít vůli. To těžké mě teprve čeká, třeba snad v té poušti nebudu dlouho a moje víra bude silnější než ta Izraelitů.

Doufám, že tu biblický příběh nikoho neurazí, ale i nevěřící bojovníci a bojovnice tady určitě uvidí to krásné v metafoře toho příběhu a jak nám tisíce let starý příběh může ukázat to, že všichni jsme v jádru stejní, máme stejnou lidskou zkušenost a všichni občas selžeme, ocitneme se v zajetí, padáme, vstáváme, ale jedno jediné nás vždy podrží - víra. V Boha, v sebe, v blízké… a když všechno selže, věřit v samotný proces, že svět prostě jde dál a my s ním.

Daniel

Je ráno, den šestý. Jedu pracovně z Prahy do Liberce, hodina a půl cesty v autobuse přede mnou, ideální možnost pro zápis do deníku. Čtvrtý a pátý den jsem plánoval něco napsat, ale většinou jsem velmi unavený večer lehnul do postele a hned usnul. V minulém zápisu jsem se zaměřil na spíše psycho-spirituální stránku mé závislosti, dnes se spíše podělím o mé tělesné stavy z posledních několika dnů abstinence, také PSYCHO, ale dnes psychosomatickou.

Já jsem si vlastně myslel, že můj začátek abstinence zvládám úžasně, ale až zpětně jsem si uvědomil, jak moje tělo v posledních dnech reaguje na různé podněty. Celodenní úzkostlivost a podrážděnost je doprovázena zažívacími problémy, zvýšená chuť na sladké, které běžně ani moc nejím, potřeba hledat nějaký visuální impuls dopaminu mezi muži na ulici, neklid, večerní bolest hlavy, kterou běžně vůbec nemívám, únava a snížená motivace něco dělat.

Při zjišťování počátečních informací o abstinenci při závislosti na explicitním obsahu jsem se dočetl, že tato abstinence může mít zpočátku podobné příznaky při resetu jako u léčby alkoholismu, narkomanii nebo jiných látkových závislostí. Trochu jsem se tomu pousmál - absence sledování obrazovky a uspokojování se u toho přece nemůže udělat takové fyzické stavy. Absence látky, to ano, ale to přece nemůže být můj případ. Jelikož jsem ale velmi psychosomaticky naladěný člověk, který stres, smutek, jakýkoliv diskomfort nebo dlouho neřešené psychické stavy cítí velmi silně na svém těle, můj případ to je. V minulosti mi moje tělo dávalo hodně najevo, že se mu nelíbí můj životní styl - žádná psychická podpora, trauma, alkohol a jiné návykové látky, workoholismus a jiné útěky od reality… všechno to mělo za následek to, že jsem měl tělesné kolapsy při vypjatějších situacích, neurologické spasmy a dočasné ochrnutí nervů. Každý doktor mi říkal, že všechny moje výsledky jsou krásné - CT, MR, sono, krev. Nic se nikde nenašlo (a to mívám ještě lepší výsledky kvůli veganské stravě, cholesterol minimální a další hodnoty taky v pořádku). Tak jsem si věci hledal sám na internetu a našel jsem tolik příběhů lidí, jejichž těla je prosí o změnu životního stylu, o psychickou rovnováhu, o terapii - všechno to obaluje termín PSYCHOSOMATIKA.

A proto můžu s jistotou říci, že citlivější psychosomatika, také bych rád ještě zmínil s ní úzce spojenou zvýšenou citlivost, je prokletí, které mu dali do života mnoho nepříjemných chvil, ale také dar. Ukázala mi cestu toho, že takhle dlouhodobě žít nemůžu. Že potřebuji změnu, vyřešit si své psychické stavy, a s tím i moje útěky. Nebýt těch nesnesitelných chvil, kdy mi nefungovalo moje tělo, nezačal bych tak brzy řešit celý ten koloběh všemožných závislostí.

Abych se ještě vrátil k posledním dnům a mým praktickým krokům, které jsem učinil - nastavil jsem si blokátory na všechny moje zařízení, hlavně na soukromý i pracovní notebook a telefony. Jelikož jsem technicky zdatný, většinu věcí bych dokázal běžně obejít, takže jsem to vyřešil alespoň několika možnostmi blokace najednou, nestačí jen jedno odstranění - takže jsem zvolil kombinaci nativního blokování 18+ v Brave prohlížeči, rozšíření BlockP, DNS úpravu připojení a rodičovskou kontrolu v zařízení. Nikdy to není 100%, ale věřím že blokace je hlavně připomínka toho, že tady už končí smlouvání. Nevím, jak to máte vy, ale každý relaps u mě v minulosti probíhal tak, že jsem si pustil něco úplně nezávadného na YouTube, příspěvek na Instagramu, poté jsem se proklikl na lehce sugestivní obsah, pak už na něco hraničního, co by snad ani nemělo být na sítích a pak už začal relaps. Teď tam mám alespoň hranici, kdy končí bezpečný prostor a kde začíná relaps, ta hranice je bez blokace opravdu pozvolná a nenápadná.

Závěrem musím říct, že jsem velmi vděčný za ty moje přešlapy, mojí rozbitou hlavu a rozbitý tělo. Nebýt mých stavů, neuvědomil bych si rizika, která číhají na každém rohu, všemožně látky, toxické vztahy, nebezpečný obsah a další čerti, co mi brání v tom žít spokojený život. Nebýt mých stavů, plácal bych se ve všem ještě dlouho. Moje závislost na explicitním stavu mi ukázala digitální minimalismus, učím se udržet si zdravý odstup od internetu a technologií. V době, kdy nevidíte v metru jediného člověka, co nemá v ruce svůj smartphone, kde všichni sjíždějí jen své stories, reels a tiktoks, v době, kdy dítě umí dříve užívat YouTube Kids než držet pastelku v ruce, kdy kapitalismus se vžírá do šedé mozkové kůry přes placené propagace u oblíbených influencerů na super-ultra-mega rýchlých barevných a shiny videích na všech platformách světa, já se už dokážu nadechnout. Pak vydechnout. Podívat se na nebe, kde vždycky je slunce, nebo měsíc a hvězdy. A cítím vděčnost. Za to, že jsem rozbitý, že svět je tak úžasný místo a že jsme v tom všem spolu.

Kluci, holky, není to tak zlý. A teď všude řádí nějaká nemoc, tak hlavně nohy v teple.

Daniel

2 Líbí se

Ahoj Danieli, jojo tyhle somatický projevy znám jak svý boty. Já mívám regulérně teplotu a pocit jako při nastupující chřipce, který odezní hned, jakmile relapsnu. Šílený. Sám jsem si zažil odvykání po desetiletým hodně silným kouření, dva roky nepiju (tam u mě šlo o rozhodnutí, ne závislost), oboje úplná pohoda oproti projevům při odvykání od tohoto. Takže chápu jak moc hrozný to je. Navíc píšeš o tom fungování mozku. Jo, je to prostě jako chtít přetlačit celou evoluci našeho mozku proti těm lákadlům v dnešní době.

Mám takový tip, co docela mě pomáhá. Když odpočívám, nedělám absolutně nic - nečtu, nejím, nekoukám na televizi, s nikým si nepovídám, neposlouchám hudbu ani nespím - jen si dám špunty do uší a třeba 20 minut koukám do zdi (ani nepozoruju kmitot světa za oknem), tím se snažím snížit dopaminovou odměnu na nulu. Absolutní nuda je v tomto ozdravná a nutná. Ale pak je ale potřeba třeba jít pracovat nebo dělat něco užitečnýho, ne si to dohnat videama nebo sockama :slight_smile:

Doporučuju tohle každýmu pulhodiny denně - človek si pak uvědomí, jak moc neurotickej vlastně je a jak těžký je nic nedělat.

PS: moc se mi líbí tvý psaní o Mojžíšovi, fakt mě to vedlo k zamyšlení, díky.

1 Líbí se

Den abstinence 8, Den kurzu 5

Mechanismus „nepříjemná emoce = riziko relapsu“ jsem u sebe už dobře vypozoroval, ale v tu danou chvíli se skryje za opravdu vlezlé „smlouvání“, kdy si říkám, že přece jsem si po tak dlouhém dni musím něco dopřát, že už přece jsem dost dobrej, když jsem to tak dlouho vydržel, takže si můžu něco pustit, nebo že tohle video přece ještě není explicitní, tak to si pustit můžu. A vlastně se z tohoto nevinného počátečního činu stane začátek spirály obrovských rozměrů, kdy jak utržený ze řetězu sedím u obsahu ještě dlouhé hodiny a nemůžu přestat. Čím delší abstinence, tím intenzivnější pak ten relaps je, a čím intenzivnější relaps, tím silnější pocit viny, který pak vyústí v další sledování a jsem v tom jak na nekončícím kolotoči, ze kterého nejde ven.

Často to začne jen nějakým špatným dnem, blbou náladou, přepracováním, únavou, přehlceností vjemy… je toho hodně. Jelikož už od dětství vykazuji známky ADHD, je přehlcenost u mě velmi jednoduchá a záplava dopaminem po sledování explicitního obsahu mi úplně vypne stresory a nastává absolutní hyperfocus na danou činnost. Moc nemám rád nálepky, přivlastňování jakékoliv identity ke své osobě ani jiné formy zjednodušení svého konání, které člověk schová za diagnózu jako za prohlášení, proti kterému nejde nic dělat a jakékoliv zpochybnění jednání daného člověka je konfrontováno jako nerespektování jeho specifičnosti. Takže se za ADHD neschovávám, jen to píšu pro pochopení toho, jak dané propadnutí relapsu vypadá. Nedávno jsem poslouchal jeden podcast, kde psycholog říkal, že jednotlivé kategorie explicitního obsahu ještě zintenzivňují záplavu mozku dopaminem, protože dávají nám větší svobodu výběru, pocit novosti, možnost otevřít si několik různě tématických videí do několika oken a brouzdat mezi nimi. To pak náš mozek dostává stimul několika různých dějů, možnost mezi nimi svobodně přeskakovat, projíždět různé fáze obsahu a lítat tam a zpět. Maximální volna dopaminu doráží do mozku, bum! Možná spíš než bum se roztáčí kolotoč rychleji, rychleji a rychleji. Až z toho jeden zvrací. Jelikož můj mozek je liška mazaná, objevil kouzlo Reddit vláken a dalších tématických platforem pro fóra, kde to pak není pět videí za sebou jako u běžného obsahu, nýbrž stovky a stovky krátkých videí (maximálně 10 sekund) a stovky fotografií různých lidí, člověk pak brouzdá v tématickém vláknu, přeskočí na jednoho člověka, sjede jeho fotografie a videa, následně skočí do jiného tématického vlákna, jiný člověk - deset jeho fotek, jiné téma a dále, dále, dále… To už pak jedou rukou sjíždí tyto stránky v aplikaci, druhou koná uspokojení fyzické po dobu několika hodin. To už je hodně vzdálené od původní zkušenosti s obsahem z VHS a časáků ve starých prehistorických dobách bez internetu, dopamin level vystřelený na měsíc - šup, vžum!

Mým hlavním spouštěčem je můj fetiš, který nebudu více popisovat z důvodu ochrany vlastních hranic a nechci někoho tady vystavovat riziku spouštěče, ale také prostředí, ve kterém je pro mě moje exponovanost vjemům intenzivnější, tzn. veřejné sprchy, šatny, bazény, sauny a další místa, kde se nachází další muži bez oblečení. Je pak vtipné (a vlastně i otravné) pozorovat jak mi pak mozek říká: „Běž do sauny, jsi vypjatý, potřebuješ se uvolnit. Nebo do bazénu, sport ti zlepší náladu.“ Já ale vím, že to sice mému wellbeingu pomůže, zrelaxovat se například v sauně, ale mozek tam chce hlavně i kvůli těm mužům.

Toto jsou odpovědi do kurzu (v abstinenci jsem u dne 8, kurz den 5, trochu jsem ho teď zanedbával), ale rozhodl jsem se, že to je vlastně dobrý materiál do mého deníku a tématu smlouvání, spouštěčů a spouštěčů převlečených za sebepéči se chci do budoucna více věnovat.
Budu rád, když mi sem napíšete, zda máte zkušenost s podobným vzorcem „mozek říká, že mám jít o sebe pečovat, je to ale jen zástěrka pro vystavení se vjemům“. Hetero muži to mohou mít trochu jinak (asi ne v pánských šatnách nebo ve sprchách), ale přečtu si každou zkušenost dalších bojovníků a bojovnic.

Daniel

1 Líbí se

Ahoj Dane, jak se daří? Myslím, že odpovědi na tvůj dotaz objevíš v deníku každého z nás. Tento vnitřní boj svádíme každý den, protože ďáblík napovídá něco a svědomí se snaží bránit. Pak záleží na nás jak si oba vycvičíme. Nebude to hned, ale dá se s tím pracovat.

1 Líbí se

Dnes je den třináctý bez porna. Včera jsem přijel z dovolené, s přítelem a kamarádkou jsme byli lyžovat v Rakousku. Pár dní jsem sem nepsal žádný zápis, protože jsem moc neměl čas a ani chuť si k tomu sednout a spíše jsem dělal úkoly z třicetidenní výzvy, které byly spíše uzemňující, konkrétnější a vhodnější pro zastavení se.

Během dovolené jsem si ještě naplánoval on-line terapii se svým terapeutem. Poprvé jsem s ním otevřeně řešil téma závislosti na pornu. Porno bylo vždycky jen okrajové téma nezdravého regulování mého vnitřního napětí nebo jako nezdravý návyk k mým látkovým závislostem, se kterými už déle úspěšně bojuji. Tentokrát jsem tomu věnoval celé jedno sezení, zůstat v tom tématu bylo opravdu náročné. Za tu dobu, co s mým terapeutem řešíme různá témata, moje životní cesty, zakopnutí a vstávání, vytvořil jsem si k němu silnou důvěru. Možná i proto bylo pro mě náročnější ukázat jedno z mých nejtemnějších zákoutí duše. Naopak bylo pro mě hodně povzbuzující, že toto otevření zapadlo do mé skládačky duševního zdraví a že moje závislost na pornu ukazuje spíše hlubší a obecnější vzorec regulace napětí a ventilu stresu.

Když mluvím o té regulaci a ventilu, moje abstinence víří vody v celém mém životě, včetně mého vztahu. Tím, že jsem odstřihnul šidítko, které mě udržovalo v pasivním stádiu a neschopnosti posunout problémy dál, začaly mě tlačit myšlenky, které jsem dlouho odkládal stranou. Momentálně se seběhlo mnoho faktorů dohromady, průsečík všech událostí. Dovolená je vždycky zátěžová zkouška pro závislého - neznámé prostředí, odstřihnutí od rutiny, nové kontakty, noví lidé, zajímavá exotika, tento koktejl je aktivní podhoubí nového relapsu. To naštěstí nenastalo, přestože jsem to nutkání cítil.

Stejně tak je ale dovolená zkouška vztahu, který mimo své rutiny a útěky do zaměstnání nemá žádné jisté body a je postavený napospas své vitálnosti bez svých jistot. Asi to bylo příliš unáhlené, bolestivé a náhlé, ale postavil jsem svého partnera před mnoho nastřádaných myšlenek, kdy se ve mně vařil pocit nás vztah změnit, opravit, transformovat. Ano, nevyřčené vztahové problémy, osamění, abstinence, dovolená, lednový zimní splín… Všechno to hodně zabolelo.

Dnes jsem si po dlouhém rozhovoru s partnerem uklízel své myšlenky v ne úplně hezkém stavu. Rozhovor jsem musel ukončit dřív, protože jsem měl takový ten tupý pocit mlhy v mysli, kdy jsem nebyl schopný myslet na nic, natož vymyslet nějakou kloudnou odpověď. Pak už mi nabíhaly jen myšlenky typu “s takovým přístupem nebudu spokojený v žádném vztahu”, stejně jsi “moc složitý”, házíš na partnera nerealistické požadavky, už jste si stejně příliš mockrát v minulosti ublížili (lži, neupřímnost, nevěry), to už nepůjde slepit dohromady. Jednoduše jsem si připadal AŽ MOC. Pak jsem nezdravě reguloval svoje napětí masturbací bez porna, což vnímám negativně, ale stále ne jako relaps. Spíš jako regulaci, kterou si do budoucna také nechci osvojovat, že sexualita = regulace napětí. Tady u našeho vztahu a vlastně i u té masturbace se ale přesně prolíná můj problém závislosti na pornu a nezdravé regulace vnitřního napětí. Na partnera jsem vložil příliš těžké břímě mého napětí, kdy jsem si skrze vztahy, stejně jako u porna, reguloval vnitřní emoce - partner tak pro mě hrál středobod klidu, hromosvod mých výlevů, očekával jsem od něj záchranu ze svých stavů, vyvrácení svých vlastních nejistot, chtěl jsem po něm validaci mé identity, osobnosti a mnoho dalšího. A když už jsem teď ztratil své první šidítko, porno, partner dostával plnou nálož mého napětí, plný proud bez odbočky. Neříkám tím, že to je jediný problém našeho vztahu a že celá vina stojí na mém nezdravém vyrovnávání se se svým napětím a emocemi, jen si musím uvědomit, kde končí náš partnerský vztah a kde začíná moje ventilování na něj.

Teď ale cítím, že to je nová rovina mého uvědomění. Po tom, co postupně bude porno odcházet z mého života a přestanu po něm toužit, vím, že se teď můžu zaměřit na to, jak přistupuji ke svému partnerovi, aby nevznikaly podobné situace do budoucna. Vím, že se také musím partnerovi o svém problému svěřit, což jsem ještě neudělal, asi z podobného důvodu jako proč mi to bylo zpočátku nepříjemné u mého terapeuta. Bolí mě to, jak jsem nebyl schopný se naučit ventilovat své stavy jinak, když jsem měl v životě porno. Jak se cítím bezmocný, prázdný, bolavý, přecitlivělý, když ho nemám.

Nekončím tento zápis na úplně pozitivní notu, ale vnímám u sebe růst, posun, uvědomění. A to je snad ještě důležitější než FEELIN’ GOOD za každou cenu.

Hlavně nohy v teple, kamarádi.

Daniel

Den šestnáctý na mé cestě - rekapitulace posledních dní

Dnes je pondělí a já se vracím po dovolené do práce. Měl jsem po příjezdu z hor ještě tři volné dny na aklimatizaci s prostředím, k navrácení do běžné domácí rutiny, nebo jsem to tak spíše měl v úmyslu. Realita byla trochu jiná. Po návratu domů jsme se s partnerem ocitli v prostředí, kdy jsme oba věděli, že ve vzduchu visí problém, ale ani jeden z nás nevěděl, jak tomu druhému v té situaci porozumět. Já jsem v tu chvíli měl pocit, že jakýkoliv můj postoj je správný, že jsem v úplném právu. Hlava umí pracovat tak šíleně proti mně. Po letech pevného vztahu, co si kvůli mým stavům, závislostem a lžím prošel mnoha zkouškami, po letech, co ten vztah toho tolik vydržel, nás zblížil, zocelil, po tom, co jsme i přes největší krize zvládli roky spát ve společné posteli, jsem během lyžování na svahu dostal pocit, že jsme s partnerem dvě absolutně nekompatibilní duše. A potřeboval jsem mu to jasně dát najevo.

Zpětně nedokážu říct, čím přesně to bylo. Myslím, že to je kombinace narušeného běžného životního rytmu, dlouhá zima, moje abstinence a šílený craving. Během víkendu to ale vyeskalovalo do šílených výšin. Krize nás s partnerem ale dostává do jiné formy intimity, kdy pohodlné se odsouvá na dobu neurčitou a po opatrných krocích okolo sebe jsme se k sobě dostali blíž než kdy jindy - ruku v ruce jsme odložili stranou naše předpoklady, očekávání, vztek, vinu i historii. Já mu řekl o svém problémem s pornem, nikdy jsem k němu nebyl o tom tak upřímný. A řekl jsem mu, že naše protikladné povahy jsou vlastně klíčem k tomu, proč my dva vlastně můžeme fungovat, proč se stále přitahujeme jako magnety. Tohle uvědomění ale nenastalo jen tak, hodiny jsem byl u svých přátel na návštěvě, jsou mladí a zamilovaní, čerství novomanželé, kteří své lásce dávají všechno. Potřeboval jsem slyšet, co je to vlastně partnerská láska. Že to je úplně jiná rovina spojení dvou životů, ne ta povrchní, ani povrchně spirituální, je to hlubší než stejné vyznání víry, stejný vkus nebo stejná představa o pěkném bytě. Je to doplnění svých chybějících částí - co já nemám a co zas můžu dát. Je to skládání komplikovaného puzzle, kdy hledáme kousky ve své krabici i krabici toho druhého. Jen ten samotný obraz na dílcích se neustále mění jako my se s časem měníme taky.

Kromě těchto hezkých, a vlastně pro můj deník atraktivních, příběhů jsou tu i ty příběhy temnější. Mezi těmito rozhovory jsem se doma svíjel sám na dlaždičkách a nedokázal jsem vypnout mou přeplněnou a zahlcenou hlavu, co se nedokázala ztišit. Nedokázal jsem pochopit, proč právě já musím zažívat tyhle stavy pnutí, demotivace, vnitřní sabotáže svého vlastního střízlivého uvažování a náhledu na sebe samého. Bylo to nesnesitelný. Po nejhorším jsem pak brouzdal po internetu a moje hlava mě na autopilota vedla okolo mého blokátoru a hledala jakoukoliv možnou skulinku - e-shopy se spodním prádlem, anatomie Wikipedii, staré fotky v chatech z minulosti. Všechno jsem to asi po dvou desetiminutových cyklech zablokoval, smazal, zahodil a musel jsem se dostat zpátky do reality. Neberu to jako relaps, ale spíše jako uklouznutí, u kterého jsem si uvědomil, co se to vlastně děje, všechno jsem zavřel a potřeboval jsem si vysvětlit, že to je moje reakce a náročný návrat z dovolené a útěk od blížícího se návratu do práce. Když už jsem na telefonu brouzdal mezi těmi stránkami, co ještě byly na hraně blikátoru, jsem vděčný za mého přítele, co mi po těch deseti minutách řekl - “Ty ses na tom telefonu nějak zasekl, že jo?” Kdy jsem byl asi paralyzovaný u scrollování internetem. Nevím, jestli rozpoznal, že to byl nájezd k relapsu nebo byl jen zmatený, proč jsem na ten telefon tak upnutý, ale díky mu za to!

Heleďte, tahle cesta je fakt těžká! Mám pocit, že se teď snažím si v hlavě nechat narůst druhý o něco zdravější mozek, což není příjemný a ani tak jednoduchý. Přeju vám všem klidný začátek týdne a hlavně klid! Momentálně mi tu u závěru pracovního dne hraje V stínu kapradiny od Jany Kratochvílové a trochu teď na tom jedu svůj malý československý socialistický Woodstock festival. Pokud máte nějakou hudbu, co vám vyrovnává vaše mentální rozpoložení, kdy se aspoň na chvíli smíříte se svou hlavou, pište a doporučujte, rád si něco od vás poslechnu.

3 Líbí se