Bláznivá cesta k čistotě

Osobně se přiznám, že mě ta kniha zatím stále jen pozitivně překvapuje. Ale tak jsem zatím jen v cca 1/6, tak jsem zvědavý, co tam ještě najdu. :smiley: Určitě budu rád, když budeme postupně sdílet to, co nás oslovilo, akorát to musíme vychytat, aby to bylo bez spoilerů. :joy:

Listopadová výzva - Den třetí 3. 11. 2023
Po vzoru jednoho účastníka výzvy na discordu budu svůj den hodnotit dvojím způsobem. První bude zhodnocení, zda jsem dovedl splnit ten den své cíle:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :white_check_mark:, pilovat hygienické návyky :white_check_mark: a mít dostatek pohybu :x:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :white_check_mark: a číst knihu Atomové návky :white_check_mark:
  • bez prokrastinace na internetu :x: a taky bez masturbace :white_check_mark:

Legenda:
:white_check_mark: - Zvládl jsem to.
:x: - Nezvládl jsem to.
:no_entry: - Mé snaze brání faktor, který nedovedu ovlivnit.

Druhou částí bude slovní hodnocení: Včerejšek jsem zvládl ukočírovat jen tak tak. Vzhledem k tomu, že mě v noci bolela záda, jsem si přispal a podle toho vypadaly následující aktivity. Téměř jsem nestihl své povinnosti, i když jsem je nakonec všechny dohnal.

Myslím si též, že jsem minimálně hodinu prokrastinoval u videí na Youtube a zpráv, jelikož mám k dispozici ještě jeden nezablokovaný mobil, na který jsem zapomněl. To vyřeším a další den by se to už nemělo opakovat. Sice jsem cvičil na záda, ale přes den jsem tentokrát neměl dostatek pohybu.

S tímto dnem nejsem moc spokojený, další dny bych se chtěl pokusit o lepší výkony.

Další kroky:

• zablokovat starý mobil tak, abych na něm nemohl prokrastinovat

Listopadová výzva - Den čtvrtý 4. 11. 2023
Hello, máme za sebou další den výzvy. :blush:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :no_entry: , pilovat hygienické návyky :white_check_mark: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :x: a číst knihu Atomové návky :white_check_mark:
  • bez prokrastinace na internetu :white_check_mark: a taky bez masturbace :white_check_mark:

:no_entry: - nemohl jsem spát, vzbudila mě bolavá záda :flushed:

Jelikož je víkend, tak jsem strávil celý den venku, kde jsem společně s kamarády vykopal strom. :blush: O moc více se se toho za ten den nestalo, takže super den. :grin:

Listopadová výzva - Den pátý 5. 11. 2023

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :white_check_mark: a mít dostatek pohybu :x:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :x: a číst knihu Atomové návky :white_check_mark:
  • bez prokrastinace na internetu :white_check_mark: a taky bez masturbace :white_check_mark:

Neděle byla odpočinková, pořádně jsem se vyspal. Před cca měsícem jsem si po rozhovoru s kamarádem stanovil, že bych chtěl mít vždy alespoň jeden den v týdnu, kdy nebudu vůbec pracovat. Neděle se přímo nabízí. Musím říct, že nechat si v týdnu alespoň jeden den bez jakékoliv práce, je hodně příjemné. Člověku to sice může připadat jako málo, ale opravdu to má efekt. Abych to vysvětlil, měl jsem doby, kdy jsem měl na starosti tolik povinností, že jsem pracoval i několik týdnů v kuse včetně nedělí. A při takovéhle zátěži pak člověk pozná rozdíl, když ten volný den najednou má. Pečujte o sebe! :heart:

Listopadová výzva - Den šestý 6. 11. 2023

Nejdříve bodíky:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :no_entry: , pilovat hygienické návyky :x:: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :x: a číst knihu Atomové návky :x:

Zjistil jsem, že některé věci jsou pro mě složitější než jiné. Vím, že modré světlo má vliv na kvalitu mého spánku, ale zároveň se vždy najde věc, kterou potřebuju večer dodělat, ať už to jsou nějaké důležité věci jako platby nebo něco jiného. Zatím se mi opravdu nedaří nebýt večer na PC, ale mobil si do postele neberu a snažím se bez obrazovky usínat. To se mi včera taky nepovedlo, ale předchozích 5 dní výzvy ano. Tak aspoň nějaký posun tam je.

Podobný problém mám s tím, abych si pravidelně večer čistil zuby. Ráno mám zautomatizované skvěle, ale ten večer často zapomínám.

Knihu jsem si někde zapomněl, takže budu muset počkat do pátku, až budu moci zase číst. Spaní se mi znovu nepovedlo kvůli bolavým zádům.

Vím, že tu vyzdvihuju negativa, ale to je i proto, abych se na to mohl později podívat a zjistit, zda jsem v tom udělal progress. Rád bych tu zmínil i to, na co jsem naopak hrdý. Daří se mi disciplinovaně pracovat, vždy vyrazit někam na procházku, abych měl pohyb, a prokrastinaci na internetu velmi rychle snižuju, za poslední týden jsem udělal obrovský pokrok.

1 Líbí se

Listopadová výzva - Den sedmý 7. 11. 2023

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark: , dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :x: a číst knihu Atomové návyky :x:

:x: Hygienické návyky: Mám problém si zautomatizovat večerní čištění zubů.
:x: Mobil/PC před spaním: Znovu jde o pracovní nebo organizační záležitosti, když jdu do postele, tak mám displeje vypnuté. Můj cíl je nekoukat do monitoru dvě hodiny před spaním.
:x: Atomové návyky: Kniha je stále zapomenuta, ale dnes už si pro ni můžu dojet, takže bych měl mít zítra zase přečteno.

:white_check_mark: A bych přidal něco pozitivního, tak zdravá strava a pohyb se na mě podepisují fakt pozitivně. Dnes ráno jsem navážil 97,3 kg, což je oproti původním 106 kg už docela znatelný pokrok. Cítím se lépe, plánuju v nejbližší době zapojit i více posilovacích cviků.
:white_check_mark: Abstinence od masturbace a snaha o nulovou prokrastinaci na internetu mi zase přináší příjemnou psychickou pohodu. Zvládám se lépe soustředit na povinnosti a celkově plánovat svůj čas.

1 Líbí se

Listopadová výzva - Den osmý 8. 11. 2023

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark: , dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :x:

Byl jsem celý den mimo domov, a podle toho to taky vypadá. Dnes budu drtivou většinu dne doma, tak se pokusím, aby byly všechny fajfky zelené.

Uvědomil jsem si, že některé věci ohledně mé výzvy vyznívají celkem abstraktně, tak jsem se rozhodl zveřejnit i konkrétní pravidla , která jsem si sám pro sebe dal. Je to pro mě i trochu větší závazek tu výzvu plnit, když to bude veřejné takto konkrétně. Některé věci mi zatím moc nejdou.

• zdravě jíst: nejíst sladké a mastné, jíst hodně zeleniny, jíst v pravidelné časy a nejíst po 18:00 - 19:00

• dostatečně spát: chodit spát ve 22:00 (max 23:00) a vstát kolem 6:00 - 7:00 (když mě vzbudí záda, jako dnes, tak to beru jako vnější vliv)

• hygienické návyky: čistit si zuby ráno i večer (velký problém), sprchovat se 1x denně a oholit se, pokud potřeba,

• dostatek pohybu: alespoň procházka na 30 minut

• nebýt před spaním na mobilu/PC: první bylo neusínat s tím, což zatím fakt plním, ale cílem je nekoukat do obrazovky dvě hodiny před spaním, a to už je problém

• číst knihu: tady asi není co vysvětlovat

• bez prokrastinace na internetu: zbytečné množství zabitého času - pokud chci vidět nějaké video, tak až po práci

• bez masturbace: tady asi jasné

2 Líbí se

Ono dosť pomáha obmedzovanie PC / Mobilu, zrazu zistíš, že času je dostatok. Ked spätne analyzujem, tak najviac v živote som vydržal bez P v 2011 a to vďaka tomu, že som bol 3/4 mesiace bez internetu a to som si ani neuvedomoval, že mám problém s P. Ja si myslím, že treba si dávať pozor aj na ľahký dopamín typu youtube, socialné siete, bezcieľne surfovať na nete, a vyhľadávať informácie, čo sú pre teba vo výsledku zbytočné, snažiť sa aby mozog sa zbytočne nezahltil, čím reálne nepotrebuješ. Potom nakoniec človek je zistí ako všetko zo všetkým súvisí. Viem je to tažké, stále aj ja s tým bojujem.

1 Líbí se

Listopadová výzva - Den devátý 9. 11. 2023

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark: , dostatečně spát :no_entry: , pilovat hygienické návyky :white_check_mark: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :white_check_mark: a číst knihu Atomové návyky :white_check_mark:

Zatím naprosto nejlepší den výzvy. Není to úplně moje zásluha, nějak se to prostě hezky sešlo. :blush: Za den jsem stihl všechno, co jsem si naplánoval, a šel jsem spát hodně spokojený. Večer jsem vypnul PC včas a do půl desáté připravoval guláš na sobotu. Už dlouho jsem tolik nebrečel u cibule. :joy: Každopádně v rámci dne jsem zvládl i cvičit, číst knihu a když už jsem začínal s prokrastinací na internetu, tak jsem byl najednou odvolán k řešení nějakých povinností.

:no_entry: - Vzbudila mě bolavá záda, takže tam není fajfka ani křížek.

Máš naprostou pravdu. Včerejšek jen potvrdil tvoje slova. Na mobilu jsem prokrastinací trávil opravdu málo času (na PC pracuji, to je trochu jiný případ) a naopak jsem stíhal všechno, co jsem měl v plánu. Celkově z toho dne mám dost dobrý pocit.

1 Líbí se

Nestíhal jsem být na internetu, jelikož jsem strávil téměř celý den prací na zahradě a věcmi okolo. Shrnutí ohledně výzvy dodám zítra. :blush:

Poslední dva dny byly totálně atypický. Long story short, v pátek jsem do dvou do rána svážel kluky na práci u nás v pralese, ze kterého se snažíme udělat zahradu. V sobotu jsme makali a pak jsme si jeli odpočinout a pokecat. Bylo to fajn. Večer jsem pak zavolal manželce, jak se má a jestli si nechce někam vyjít, a ona mi řekla, že by to bylo fajn, když už máme to 6. výročí zasnoubení. Good. Takže dneska jsem úplně oddělanej spal celý odpoledne a až teď jsem zase tak nějak při smyslech, připravený najet na klasickou denní rutinu. :sweat_smile: Mám takový dny rád, ale některé části mé výzvy se mi v tomhle punkovym režimu prostě nedaří plnit.

Abych to teda shrnul.

Pátek 10. 11. 2023:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :x: , dostatečně spát :x: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :x:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :white_check_mark: a číst knihu Atomové návyky :x:

Sobota 11.11. 2023:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :x:, dostatečně spát :x: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :white_check_mark: a číst knihu Atomové návyky :x:
1 Líbí se

Listopadová výzva - Den dvanáctý 12. 11. 2023
V neděli jsem dost dojížděl předchozí dva divoké dny. Velkou část dne jsem pospal a nedělal jsem nic moc produktivního. Podle toho taky vypadá seznam výzev ve shrnutí. Vypadá to hrozně. :sweat_smile: Ale je potřeba chápat, že takový dny prostě občas přijdou, a nějak zbytečně se tím netrápit.

Upřímně - naopak je to pro mě motivací zkusit teď celý pracovní týden držet co nejvíce v zelených fajfkách. Tak jsem zvědavý, jak to půjde. :muscle:

Shrnutí:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :x:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :x:

Listopadová výzva - Den třináctý 13. 11. 2023
Po víkendu se mi podařilo najet zpět na obvyklou rutinu. Efektivně jsem pracoval bez prokrastinace, co se celkového pocitu z toho dne týče, jsem spokojený. Jedinými vadami na kráse, které se promítají v třech křížcích :x: ve shrnutí jsou:

• nevykopal jsem se ani na krátkou procházku nebo cvičení
  • dost jsem se přecpal gulášem a přes den jsem jedl málo zeleniny
  • pracoval jsem na PC opět až do večera - tady jsem objevil, že se můj počítač umí nastavit do režimu bez modrého světla, super! Jinak stále se mi daří usínat bez displeje v posteli až na jednu výjimku o víkendu (neděle).

Shrnutí:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :x:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :white_check_mark: a mít dostatek pohybu :x:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :x: a číst knihu Atomové návyky :white_check_mark:
1 Líbí se

Listopadová výzva - Den čtrnáctý 14. 11. 2023
Co se shrnutí týče, včerejšek nebyl moc vydařený. Přes den jsem ztratil focus, bojoval jsem s prokrastinací. Povinnosti jsem nakonec stihl všechny, ale vím, že bych s tím měl pohnout. Snad se mi to dnes podaří lépe.

Shrnutí:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :x:
1 Líbí se

Listopadová výzva - Den patnáctý 15. 11. 2023
Pršelo, tak jsem většinu dne strávil doma. Mám poslední dobou celkem dost věcí na práci, takže se nenudím, což je dobré. Přes den mi moje průběžné návyky celkem šly, až na to, že jsem zapomněl na ranní čištění zubů. Včera jsem ale po přečtení kapitoly z Atomových návyků zjistil, že je potřeba dát si kartáček a pastu na více přístupné místo a pak to půjde lépe. To přesně udělám, protože doteď nebyly jednoduše dostupné.

Večer jsem vypnul počítač včas a ještě jsem se šel projít, abych měl pohyb. V noci jsem se sice vzbudil kvůli bolavým zádům, ale dospal jsem to.

Budu teď na tom více makat, protože na konci měsíce bych si chtěl udělat shrnutí, jak dopadla moje výzva celkově a co si z toho vzít. Tak chci mít alespoň o trochu více zelených fajfek než červených křížků. :sweat_smile:

Shrnutí:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :white_check_mark:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :white_check_mark:
  • nebýt před spaním na mobilu/PC :white_check_mark: a číst knihu Atomové návyky :white_check_mark:

Tvá výzva a tvůj přístup je pro mě velkou inspirací - ať už se ti daří více nebo méně, to je jedno - líbí se mi ta výzva a tvůj přístup k ní.

DÍKY!!

1 Líbí se

Díky za povzbuzení, mám z toho velkou radost. :blush:

Upřímně, nebejt počátku velkých bolestí zad v srpnu, kdo ví, co bych teď dělal. Místo toho se posledních pár měsíců snažím žít v rámci mezí zdravě, a začíná se to podepisovat na mém životě jako celku. Upřímně doufám, že mě celé to snažení někam posune. :sweat_smile: Tak uvidíme. :grin:

Listopadová výzva - Den šestnáctý 16. 11. 2023
Posledních 24 hodin vy víru událostí. Schůzky s kamarády do dvou do rána, dnešní celodenní práce v pralese a teprve před chvíli jsem si konečně sednul. :joy: Ve shrnutí za 16. den se to ještě tolik neprojeví, ale v tom za 17. den rozhodně. Ani to nechci vidět. :see_no_evil:

Shrnutí:

• zdravý denní režim: zdravě jíst :x:, dostatečně spát :white_check_mark: , pilovat hygienické návyky :x: a mít dostatek pohybu :white_check_mark: