Zhodnocení roku 2023
Na konci roku 2022 jsem byl skoro měsíc střízlivý. Na konci prosince jsem ale byl na Vánoční výpomoci a to bylo neskutečně náročné. Byl jsem se sboru, kde jsem nikdy před tím nebyl. Měl jsem hnisavou angínu. Nemohl jsem v noci pořádně spát a musel jsem odsloužit za Vánoce a na nový rok 9 bohoslužeb.
V úplném vyčerpání jsem se vrátil zpátky. Unavený, dodělaný, vyčerpaný po třech hodinách v autě. Z posledních sil jsem vynesl věci z auta do třetího patra a potom… PMO.
Dlouho jsem potom nebyl schopný dosáhnout delšího streaku. Bylo zkouškové byl jsem ve stresu. Neustále to ale gradovalo. Byl moment, kdy jsem seděl v autě před bytem ženy, kterou jsem neznal, ale byl jsem s ní domluvený na sex a v té chvíli jsem si to uvědomil, že nejsem schopný se racionálně rozhodovat, že toto ve skutečnosti nechci. Nechci být nevěrný.
To mě dohnalo do SA-čka. https://anonymnisexholici.sk/
Postupoval jsem podle instrukcí. Denně jsem volal lidem. Chodil jsem na meetingy. Našel jsem si sponzora, ale i tak mi to nefungovalo. Nebyl jsem schopný zůstat střízlivý. Dostal jsem se po krok čtyři, ale potom mi sponzor řekl, že už neví co se mnou má dělat a “vyhodil mě.”
Psal jsem dioplomku. Učil jsem se na státnice. Když se na to podívám zpětně, tak to byl celkem dobrý čas, protože jsem si dokázal stanovit systém a denní režim, který mi fungoval a byl jsem schopný se posouvat dopředu. Pokud se nad tím zamyslím, tak pokud jsem byl někdy delší doby svobodný od PMO, tak to bylo vždy, když jsem měl plán a systém, který mi pomáhal fungovat.
Tři nebo čtyři dny před ústními státnicemi jsem zrelapsoval. Bylo to hrozné. Nakonec jsem ale odstátnicoval se samými Áčkami, jako nejlepší z ročníku. Nemohl jsem tomu uvěřit, byla to čistá Boží milost.
Moje psychika byla na kaši, ale měl jsem to za sebou. Stal jsem se panem magistrem. Odjeli jsme s přítelkyní kvázi na dovolenou nejdříve do Česka a potom na hory na Slovensko. Říkal jsem si, že teď už je ten stres pryč, tak teď konečně budu střízlivý.
Začal jsem během té doby ale žádostit po přítelkyni. Pro informaci jsme se rozhodli, že fyzické vyjádření lásky si necháme až po svatbě… To je jedna ze lží, které jsem uvěřil. Moje častá racionalizace. Nedostávám “to co potřebuji” u ní, tak to musím najít jinde. Hrozná blbost…
Vydržel jsem to osmnáct dní a potom jak jsme se vrátili, tak další relaps. Našel jsem si nového sponzora. Celkem se mi s ním dařilo. Byl jsem pár dní střízlivý, ale potom mi když jsem byl na jednom pobytě, kde jsem měl na starosti dorostence večer volal, že už mě nemůže sponzorovat, protože měl acting-out. Byl střízlivý skoro rok.
Našel jsem si potom ale ještě dva sponzory, ale nikdy mi to nefungovalo. Nakonec jsem si řekl, že je bláznovství zkoušet pořád dokola to samé a očekávat, jiný výsledek a z SÁ-čka jsem odešel.
Našel jsem si práci, ale nevěděl jsem co mě čeká. Jak jsem se to dozvěděl, tak jsem věděl, že je to pro mě nemožné. Že budu dělat něco, co nebudu schopný, ale i tak jsem do toho šel a Bůh se o mě vždy postaral. Problém byl v tom, že jsem relapsoval tak na týdenní bázi. Vždy jsem se postavil a pracoval, pracoval, pracoval, pracoval a potom jsem nepracoval…
Tak se to točilo až teď před Vánocemi to bylo opravdu špatné. Byl jsem nakonec tak vystresovaný, že jsem si nebyl schopný pořádně odpočinout za svojí rodinou jsem odjel do Česka nakonec dohoněný jako liška na anglickém venkově.
Během svátků jsem měl bohoslužby, ale vše dopadlo dobře.
Za prosinec jsem měl celkem zatím tři relapsy. Což je mnohem lepší, než to bylo před tím…
Právě teď mám COVID a dneska jsem měl nějaké cravingy. Proto jsem se i vrátil na fórum, velmi mi to pomáhá. Místo toho, abych začal někomu psát a začal zjišťovat, s kým bych se mohl vyspat, tak se přihlásím na fórum a hned přijdu na jiné myšlenky.
Teď na konci roku těch pár volnějších dní vnímám jako z Boží milosti a chtěl bych je využít k tomu, abych si napsal plán ne rok 2024.
Už vím, co mě čeká. Do čeho jdu, a můžu se na to trochu připravit předem a ne pouze reagovat na to, co se zrovna děje. Ve stresu a s množstvím relapsů.
I toto ale přejde a PMO to nezlepší…
A jsem moc rád, že myslíš i na odpočinek, protože to je opravdu důležitá součást, kterou nelze vynechat. Přeju ti všechno dobré do roku 2024, ať se ti ve všem daří!